Biografie:_________________________

 

Marlies Hoevers is geboren in Nederland en behaalde haar bachelor of design bij de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in 2006. Ze begon haar carrière als interieurarchitect bij Merkx+Girod Architecten, een gerenommeerd architectenbureau in Amsterdam. Gedurende deze tijd ontwikkelde Marlies een sterke fascinatie voor materialen, hun uitstraling en hun emotionele effect op mensen.

Na de verhuizing naar Santa Cruz Californië eind 2009 startte Marlies haar eigen kunst studio ‘HoeversID’ en begon met het experimenteren van materialen als beton, cement, textiel, zaagsel, karton en meer wat op haar pad kwam. Ze raakte gefascineerd door het verrassende proces om de verborgen schoonheid naar boven te halen uit doodgewone materialen. Het perfecte beton in haar werk is niet zoveel mogelijk glad, maar een combinatie van glad, gebarsten, gevlekt, bekrast en verschillende texturen. Door de toevoeging van delicate materialen zoals draad of zaagsel, krijgt het beton een meer fragiele of zachtere uitstraling. De eerste serie betonnen werken worden gedoopt tot ‘Emotion Stones’ (2011). Later volgen o.a; ‘Memory Stills’ (2011), ‘Art Fossils’ (2012) ‘Cement Stitching’ (2013) en ‘Ink & Concrete (2013-2015).

Deze zoektocht naar emotie in materialen wordt leidend in de jaren die volgen. Hoe vat je je emoties samen in een abstract kunstwerk? Hoe werken vorm en materiaal samen in op je emotie?  Ook vage zwarte ‘vlekken’ (inkt) die in het beton op gaan is als je adem in het leven. ‘Breath’, 2013. De ziel van het materiaal wordt omgezet in Marlies’ emotie.

Eind 2013 komt er een samenwerking met architect Mark Primack tot stand om experimentele beton structuren te verwerken voor een architectonisch project; The Delaware Addition in Santa Cruz. Een groot project voor creatieve bedrijfjes met woon en werk studio’s. Dit leidde tot een erg spannend en experimenteel proces waarin enorme betonnen wanden op materialen werden gestort zoals geel zand, profielen, plastic en folies, net als haar kunstwerken maar dan in het groot.

In 2014 verhuist Marlies met haar familie weer terug naar Nederland. Het ‘materialen pallet’ heeft ook geen grenzen en wordt in de jaren die volgen uitgebreid tot grote textiele collages in de series ‘Unclouded’ (2014 - 2015) en een installatie van ruw katoen voor de Gemeente Den Haag.(2016)

In 2020 is Marlies gestart met de series ‘2020’, collages van zijde, canvas en papier (mixed media ) voor de series “People and Thoughts”. Keuzes in het leven, ver weg verhuizen, het krijgen van kinderen, het leven van een moeder en vrouw en het leven in de corona pandemie vind je onder andere terug in de expressie van haar kunst.

Door de jaren heen is haar werk tentoon- gesteld geweest bij het MAH museum Santa Cruz, SC Art League en verschillende galeries in Californië. Haar werk was te zien bij de 2011, 2012 and 2013 Exhibit & Auction voor het San Jose Institute of Contemporary Art en bij de 2011 Art Party in San José. haar werk was opgenomen in ‘the American Art Collector’ van 2014, 2016 en 2017. Ze wordt vertegenwoordigd door Exhibit by Aberson, Tulsa Oklahoma, USA. In Nederland was haar werk gedurende 2015-2017 geëxposeerd tijdens de jaarlijkse ‘Kunstronde Vecht en Plassen’-weekenden en was zij medeorganisator van de EVAB expositie `Kunst en Makers’ in 2015, Vreeland. Begin 2019 start Marlies met ‘DeKunstInJou’ om het creëren van kunst te promoten. Tijdens deze kunstlessen voor kinderen en volwassenen staat het proces van experimenteren met een open eind centraal. In de zomer van 2020 organiseert Marlies een expositie met kinderkunst op de Montessorischool Loenersloot.